Frågor & svar
Hur gäller en hemförsäkring när man bor i bostadsrätt?
Svar: Se till att ha "Tillägg för bostadsrätt" i din hemförsäkring. Detta kan täcka kostnader vid eventuella vattenskador m.m.. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information.
Kan man låna med bostadsrätten som säkerhet?
Svar: Precis som vid ett villaköp kan bostadsrätten belånas. Bostadsrätten pantsätts som säkerhet för lånet. Föreningen noterar pantsättningen.
Var kan jag lära mig vad alla konstiga ord betyder när det gäller bostadsrätt?
Svar: Du får dem förklarade här.
Vad ska jag tänka på när jag ska sälja min bostadsrätt?
Svar: Enligt föreningens stadgar ska alltid styrelsen kontaktas vid försäljning.
Det första val du måste göra annars inför en försäljning är om du ska anlita en mäklare eller sälja bostadsrätten själv. All försäljning av bostadsrätt måste också redovisas till skattemyndigheten. Resultatet av försäljningen tas upp i den deklaration man gör på våren, året efter försäljningen.
Vart ska jag vända mig om jag ska sälja min bostadsrätt?
Svar: Brf Mineralen hjälper dig med alla försäljnings- och kontraktsfrågor.
Föreningens försäljningshandläggare är Marie De La Gardie. Ordförande är Kent Johansson.
Får man hyra ut sin bostadsrätt i andra hand?
Svar: En medlem får hyra ut sin lägenhet när så kallade beaktansvärda skäl enligt bostadsrättslagen finns. Det kan till exempel vara arbete på annan ort, vård av anhörig på annan ort, studier som behövs för arbetet, FN-tjänst eller sjukdom. Ett tillstånd från styrelsen eller hyresnämnden krävs dock alltid.
Vad krävs det för dokument när en medlem säljer en lägenhet och för den som köper?
Svar: Det krävs att köparen lämnar in en ansökan om medlemskap till föreningens styrelse samt bifogar det dokument med vilket han åberopar åtkomsten av bostadsrätten, vanligen ett köpeavtal. Observera att köpet inte är giltigt innan styrelsen har beviljat medlemskap och inflyttning får inte ske dessförinnan.
Säljaren upphör att var bostadsrättshavare i samman stund som köparen beviljas medlemskap och någon särskild utträdeshandling från säljarens sida krävs därför inte!
Får man flytta in i lägenheten innan styrelsen sagt ja till medlemskap?
Svar: Nej. Styrelsen måste ge sitt samtycke.
Behöver man ansöka om utträde ur föreningen när man sålt sin lägenhet?
Svar: Nej. När köparen blir medlem upphör säljaren att vara medlem automatiskt i och med att köparen blir medlem. Det behövs ingen särskild ansökan.
Hur stor är skatten när man säljer sin bostadsrätt?
Svar: Två tredjedelar av vinsten efter en försäljning är skattepliktig (vinsten är skillnaden mellan inköpspris och försäljningspris). Skattesatsen är 30 procent. Med andra ord bli skatten 20 procent av den totala vinsten (30 procent x 2/3 = 20 procent).
Det är stopp i avloppet. Är det mitt problem eller föreningens?
Svar: Så länge stoppet är i direkt anslutning till huset du bor i så måste du själv åtgärda det. De gemensamma stammarna spolas och inspekteras med 8 års mellanrum. Kontakta någon ur styrelsen om du misstänker att stoppet finns i den gemensamma stammen.
Jag har fått strömlöst i huset men alla säkringar verkar vara hela?
Svar: Det finns huvudsäkringar i anslutning till det gemensamma förrådet som kan gått sönder. Kontakta någon ur styrelsen för att komma åt dessa säkringar.
Jag ska byta spisfläkt är det något särskilt jag ska tänka på?
Svar: Det viktigaste är att man installerar en s k villa alliancefläkt som kopplas ihop med takfläkten. En vanlig fläkt kommer inte fungera som den ska. Kontakta styrelsen vid frågor.Instruktion hur en alliancefläkt ska kopplas in.
Vad ska man tänka på när man ska renovera ett våtrum?
Svar: Det är viktigt att våtrummen är i bra skick och att all renovering sker professionellt. Detta är inte enbart i den enskilde bostadsrättsinnehavarens intresse utan också hela föreningens, skador kan ju uppkomma långt efter en dåligt utförd renovering eller dåligt underhåll. Läs under Våtrum där frågan behandlas under egen rubrik. Läs detta och fråga gärna någon i styrelsen också. Renovering av våtrum bekostas, precis som allt annat inre underhåll, av den enskilde medlemmen själv. Enligt bostadsrättslagen är det bostadsrättshavaren som skall hålla lägenheten i gott skick. Om en vattenskada beror på vad en tidigare innehavare av lägenheten gjort, t ex en dålig renovering, är den nuvarande medlemmen ändå ansvarig mot föreningen.
Källa: SBC (Sveriges BostadsrättsCentrum)
Hur undviker jag stopp i avloppet?
Här är 6 saker du inte ska hälla i vasken om du vill förebygga proppar och stopp i vattenlåset.
1. Kaffesump
Att kaffesumpen skulle riva bort beläggningar i rören är en myt. Har du använt sumpen som avloppsmedicin har du nog haft tur om du inte åkt på en propp. Sumpen kan förena sig med stelnat fett som åkt ner i vasken och göra ont värre. Allra värst är sump från kokkaffe. Lägg sumpen i soporna, i komposten eller som jordförbättring i trädgården. Sallad älskar sump, rosor likaså.
2. Fett och olja
Stekfett, smörkladd, olja och annat fett kleggar igen. Både fast och flytande fett stelnar i rören och tro inte att hett vatten hjälper. Förr eller senare svalnar mixen och proppen kan bli hård som sten. Torka ur stekpannan innan du diskar, häll fast fett i en burk så att det får stelna och häll tillbaka matolja i en tom PET-flaska. Släng sedan PET-flaskan med överblivet matfett i matavfall. Läs mer här hur du kan hämta en gratis Miljötratt för detta.
3. Råa ägg
Lite äggkladd i vasken ser inte mycket ut men häll på varmt vatten och då får omelett i vattenlåset. Att skölja med kallt vatten är en riskabel lösning. Om ägget stannar en bit ner i avloppsröret kan nästa omgång hett pastavatten få eländet att stelna.
4. Stearin
Det kan verka självklart att man inte ska hälla stearin i avloppet men visst står vi där alla ibland och spolar ur gamla ljusstakar med hett vatten. Det är lätt att tänka att lite, lite inte gör någon skada men till slut når stearinproppen kritisk massa. Lägg i stället ljusstakarna i en metallburk, häll på kokade vatten och låt svalna. Stearinet flyter upp och blir en kaka.
5. Kaustiksoda / lut
Här handlar det om att slå ihjäl mygg med slägga. Det är mer våld än nöden kräver. Sodan skadar sällan rören men den kan skada dig.
Om proppen inte löses upp måste du eller rörmokaren handskas med frätande kladd i rören. Sodan kan också kristalliseras och bilda en egen stenhård propp.
Underhåll istället genom att hälla bakpulver, såpa eller diskmedel i vasken och följa efter med kokande vatten.
Hjälper inte det får det bli mekanik i stället. Renspropp är bra, att skruva isär vattenlåset också. Sitter proppen längre ner gäller rensband, avloppsslang till högtryckstvätten eller rörmokare.