Våtrum
Alla duschrum (nedre toalett) som ingår i bostadsrättsföreningen renoverades 1991. Den gången tog föreningen kostnaden för att höja standarden på fastigheterna till en gemensam nivå. Sedan dess har flera sett att det har blivit dags att göra något åt dessa våtrum igen.
Inre underhåll är alltid bostadsrättsinnehavarens ansvar. Hit räknas även våtrummen. Om en skada uppkommer genom att klämringen i golvbrunnen lossnar och att det därmed kommer in fukt under mattan, eller att mattan skadas så att fukt kommer in, måste detta fixas så snart som möjligt. Enligt stadgarna räknas det som försummelse om bostadsrättsinnehavaren inte omgående åtgärdar en misstänkt eller begynnande våtrumsskada. Stadgarna ger föreningen möjlighet att hålla bostadsrättsinnehavaren skadeståndsskyldig om underlåtenhet att kontrollera och anmäla/reparera skador i våtrummet föreligger.
Om det på något vis kommer fukt underifrån och att det kan visas att det är så, har vi beslutat att kostnaden för eventuella arbeten under mattan betalar föreningen hälften. Det är praxis enligt försäkringsbolaget FOLKSAM men vår jurist på SBC delar inte den meningen. Men vi måste ju skapa en policy i föreningen så att alla ärenden kan hanteras likadant = rättvist.
Försäkringsbolagen blir alltid 'rädda' vid våtrumsskador och försöker alltid få er som gör skadeanmälan på er hemförsäkring att vända er till styrelsen för att ta försäkringsärendet via föreningens fastighetsförsäkring.
Det gör vi aldrig för den har en självrisk på ett basbelopp och det är mycket mer än vad det kostar att fixa våtrummet. Vi har som tur är ren betong i vårt golv och lättbetong i stället för gips i våra väggar så våra våtrum tål en hel del och skadan under ytan (mattan) blir bara en torkning som föreningen betalar halva kostnaden för. Hemförsäkringen med bostadsrättstillägg som ni alla förhoppningsvis har täcker bara ytan som försäkringsbolagen säger. (ytan =mattan).
Prata med någon i styrelsen innan du river ut mattan. Vi i styrelsen måste kunna besikta mattan för att utesluta eventuella mekaniska skador på den. Om mattan är bortriven så står föreningen inte för någonting av reparationskostnaden under 'ytan'. De 14 hus som har JAPE-golv bör kolla extra noga för måste det bytas blir det i dag till en PLATONMATTA (JAPE finns ej längre) och där är kostnaden under 'ytan ' ca 14000:- (priset gällde år 2000) och skulle det vara mekaniska skador från ovan eller missad koll av klämringen så får bostadsrättsinnehavaren betala själv.
Styrelsen vill på detta sätt uppmärksamma Er alla på att det är viktigt och i långa loppet lönsamt att ha bra koll i sina våtrum och åtgärda ev. skador på ett tidigt stadium och inte räkna med att föreningen fixar allt, kom ihåg att det alltid är bostadsrättsinnehavaren som är ansvarig för det inre underhållet.
Du kan på bifogade blad nedan se vad våra stadgar säger om våra skyldigheter. Du får också en del tips om vad som kan göras för att förhindra skador.
Detta meddelande skrevs av styrelsen och skickades ut till alla medlemmar 2000-03-08
Information från SBC (pdf som öppnas i nytt fönter):
Förebygg vattenskador från golvbrunnar (SBC Direkt nr 10 1997)